Warme Kruidenwijn - Hypocras
Aantal personen: 4 » Keuken: Anders » Geplaatst door: Lindert ten Tije » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeIn de Middeleeuwen was deze warme kruidenwijn al favoriet bij de gegoede burgerij. Vernoemd naar Hippocrates, een geneesheer uit de vijfde eeuw voor Christus. Een hartverwarmend drankje. Giet de wijn in een pan. Doe de kaneelpoeder, gemberpoeder en kruidnagelpoeder in een katoenen of linnen zakje (gemaakt van bijvoorbeeld een theedoek of laken) en bindt het dicht. Laat het zakje in de wijn zakken. Dek de wijn af met een theedoek of een deksel en laat ze één nacht staan op een lauwwarme plaats. Haal de volgende dag het zakje eruit, voeg de suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost. Zeef de wijn door een natgemaakte katoenen doek (of kaasdoek) en schenk de wijn in een schone pan. Verwarm de Hypocras op een laag vuur. Laat het niet koken, want dan wordt ze bitter. Giet de warme wijn vervolgens over in een mooie aardewerken karaf of vuurvaste schaal. Zet de karaf of schaal met Hypocras op een theelichtje of rechaud. Serveer de wijn in verwarmde kopjes. Voor de alcoholvrije versie vervangt u de rode wijn door druivensap.
- 1 Fles Rode Wijn (0,75 Liter), Bijvoorbeeld Een Goede Bourgogne
- 1.5 Tl Kaneelpoeder
- 1.5 Tl Gemberpoeder
- Mespuntje Kruidnagelpoeder
- 100 Gr Bruine Basterd- Of Rietsuiker