Kip In Zout
Aantal personen: 4 » Keuken: Hollands » Geplaatst door: Henkie ten Donkelaar » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeDe uitnodiging voor een kookclubje was voor mij de legitimatie om als bijdrage de kip in zout van Jamie Oliver te maken. Ik heb al een paar keer op het punt gestaan om hem te maken maar steeds vond ik het een te decadent recept. In plaats van de kip van twee kilo uit het oorspronkelijke recept heb ik daarom maar een kip van één kilo genomen en verder alle ingredienten gehalveerd. Ik kende al het recept voor zeebaars in zout. Dit is echt heerlijk. Het zout doet iets met de structuur van de vis, het wordt steviger en intenser en verfijnder van smaak. Zo was het ook bij de kip. In die zin was het experiment geslaagd! De enige kanttekening is wat mij betreft het gebruik van de peterselie en de knoflook. Ik had niet het idee dat dit iets wezenlijks aan het recept heeft toegevoegd. Wat ook wel een spannende toevoeging was, was de venkel, alhoewel ik denk dat het recept ook zonder de venkel nog goed overeind blijft. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Doe het zout samen met de venkel, het ei een glas water, het sap van de citroen en de peper in een kom en meng alles goed door elkaar. Wrijf de tijm fijn in een vijzel en doe er een flinke scheut olijfolie bij. Wrijf de kip hiermee goed in. Stop de peterselie, de knoflook en de uitgeknepen citroen in de kip. Leg vier lange vellen aluminiumfolie op elkaar zodat je een groot vierkant krijgt. Leg eenderde van het ziout op het folie in een laag van 2 cm. Leg daar de kip op. Bedek nu de kip voorzichtig in zijn geheel met een laag zout. Het is van belang dat het vel van de kip heel blijft, zodat het zout niet in de kip trekt. Vouw het folie voorzichtig omhoog, zodat het zout op zijn plek blijft. Frommel het folie stevig in elkaar en zet het geheel anderhalf uur in de oven. Scheur de aluminiumfolie los en breek de zoutkorst open, zodat alle geuren loskomen. Ik serveerde er een stevig brood met roomboter en een groene salade bij en een lekker koel glas witte wijn.
- Kip Van 1 Kg
- 4 Eetlepels Grof Zeezout
- 4 Eetlepels Venkelzaad, Fijngestampt
- 1 Ei Losgeklopt
- 1 Citroen
- Versgemalen Peper
- 1 Bos Tijm En Peterselie
- 8 Platgeslagen Tenen Knoflook