Naan (Indiaas Brood)
Aantal personen: 6 » Keuken: Indiaas » Geplaatst door: Florentijn Kost » Type: Meer van het type: Brood-sandwiches
BereidingwijzeAlle ingrediënten moeten tijdens bereiding op kamertemperatuur zijn. Naan : Hèt Indiaase brood bij uitstek. Want India is een overwegend vegetarisch land, en naan wordt bereid zonder vlees en kan overal bij gegeten worden, vooral bij pittige gerechten. Hoewel het naturel recept van naan een heerlijk brood oplevert, laat ik zien hoe je de meest populaire variant, die met knoflook en koriander, op eenvoudige wijze zelf kunt maken. We beginnen met het pellen van vijf knoflookteentjes. Lekker fijn snijden. De knoflook gaat in een vijzel, en het zout (voorkeur is zeezoutkristallen) gaat erbij, dat schuurt lekker. Ik voeg toe : korianderblad, korianderzaad, komijnzaad, Alles vijzelen. In een schone grote kom schenken we de melk, de yoghurt, de olie, de suiker, het bakpoeder, de gist, het ei. Het kruidenmengsel, of het zout en de gemalen komijnzaadjes. Goed mengen. We voegen de helft van het meel toe. En kneden dit door elkaar. Het restant van de meel gaat er bij en wederom kneden we dit goed door. Na flink kneden ontstaat een mooie homogene deegbal. Tijdens het kneden kun je extra meel toevoegen als het deeg telkenmale aan je handen blijft plakken, of je kunt wat melk toevoegen als het deeg te droog is. We leggen de bal in een kom. En we dekken de kom af met een laagje folie. Het rijzen kan beginnen en zal 2 tot 3 uur duren. Dat lijkt erg lang, maar naan kent geen tweede gisting, omdat de baktijd erg kort is. En dus moet deeg helemaal "uitgisten". We hebben Ghee nodig. Ghee is het Indiaase woord voor geklaarde boter. Ik neem vier klontjes (totaal ca 100 gram) boter. En zet dit op een laag vuurtje. We smelten totdat alle vocht verdampt is en de meldbestanddelen naar de bodem neerslaan. En schenken voorzichtig de Ghee uit. Let op dat de bezonken deeltjes niet meekomen. Mocht de Ghee te zeer afkoelen, dan kun je deze "au bain Marie" opwarmen, dus het kommetje in een pan met warm water laten drijven. Niet koken ! We strooien meel over het kneedoppervlak. De deegbal kan erop. Nog even nakneden. En dan verdelen in zes gelijke ballen. Die rollen we uit tot een dikte tussen de 6 mm en 1 cm. De handen maken we vochtig met het Ghee. En één voor één smeren we Ghee over beide zijden van de deegplakken. Ik leg de deegplakken op bakpapier. Ze gaan de oven in, die voorverwarmd is, en 225 graden Celcius is. Na 6 minuten is het brood gaar. Het aanbruinen doen we buiten de oven. We gaan aanbruinen in een pan, zonder olie of vat, op middelmatig vuur. Elke zijde 30 seconde bakken en drie keer keren : Totaal bak je dus 2 minuten per brood. Het naan wikkel ik daarna in aluminiumfolie, om uitdrogen te voorkomen. Ik leg ze nog even in de oven, zodat ze in de restwarmte warm blijven en tijdens het serveren dus warm zijn. Dit type brood kun je gerust warm serveren.
- 1 Theelepel Bakpoeder
- 50 Ml Yoghurt
- 1 Ei
- 150 Ml Melk
- 4 Theelepels Suiker (om De Gisten Te Voeden)
- 2 Theelepels Maïsolie (of Andere Plantaardige Olie)
- 500 Gram Bloem
- Droge Gist Voor 500 Gram Meel, Dus Zo Rond De 13 Gram Gist
- Het Kruidenmengsel, Of Anders Tenminste 2 Theelepels Zout En 1 Theelepel Gemalen Komijnzaad)