Oud Hollandse Appeltaart
Aantal personen: 8 » Keuken: Hollands » Geplaatst door: Lindert ten Tije » Type: Meer van het type: Gebak
BereidingwijzeVoor ca. 10 punten: Meng in een kom de bloem, basterdsuiker en zout door elkaar. Snijd 200 gram margarine in stukjes en schep ze door de bloem. Snijd de margarine met twee messen in nog kleinere stukjes door de bloem. Klop het ei los en voeg drie kwart aan de bloem toe. Kneed alles met koele hand snel tot een deegbal. Vet een springvorm (24 cm) in met Blue Band. Druk drie kwart van het deeg uit in de vorm. Zet de vorm en de rest van het deeg tot gebruik in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng in een kom de appel, rozijnen, custard en amandelen door elkaar. Prak het amandelspijs los en verdeel het over de taartbodem. Schep het appelmengsel erop. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van ca. 0.5 cm dik. Snijd het deeg in repen van ca. 1.5 cm breed. Leg de repen deeg in een ruitvorm op de vulling en druk ze aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Bak de taart één richel onder het midden in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Bestrijk de taart direct uit de oven met abrikozenjam en laat hem ca. 10 minuten afkoelen. Verwijder de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen. Serveer de appeltaart in punten met een flinke toef slagroom.
- 300 Gr Bloem
- 100 Gr Witte Basterdsuiker
- Zout
- 220 Gr Koude, Harde Blue Band
- 1 Ei
- 1 Kg Stevige Appels (Elstar, Jonagold Of Golden Delicious)
- 100 Gr Rozijnen
- 1.5 El Custardpoeder
- 50 Gr Geschaafde Amandelen
- 150 Gr Amandelspijs
- 3 El Abrikozenjam