Tonijn Uit De Oven
Aantal personen: 2 » Keuken: Hollands » Geplaatst door: Henkie ten Donkelaar » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeTonijn is heerlijk stevige vis. In de filet zit geen enkel graatje en het heeft niet zo'n uitgesproken vissmaak. Je kunt er dus ook gasten mee verblijden die normaal gesproken niet zo'n liefhebber van de geschenken van de zee zijn. In het Middellandse zeegebied komt dit recept in een aantal variaties voor. Dit is een Spaanse varirant. Om te beginnen heb je het sap van 2 citroenen nodig. Hak ongeveer 2 eetlepels aan bladpeterselie fijn. Pak een ovenschaal waar de moten tonijn -een tonijnsteak heet in goed Nederlands gewoon een moot- goed in passen. Doe daar het citroensap met de peterselie in. Meng het en leg de moten vis erin. Bedruip de tonijnsteaks met de marinade en zet het een half uur weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui fijn en doe hetzelfde met de knoflook. Fruit ze in 2 eetlepels olijfolie op matig vuur in een pannetje. Snijd de tomaten in blokjes en verwijder het hart en het zaad. Doe de tomatenblokjes met de laurier in de pan en zet het vuur lager. Hak nog wat peterselie fijn en doe deze samen met een schepje suiker in de tomatensalsa. Doe er wat tijm in, ongeveer 2 theelepels is wel genoeg. Breng op smaak met zout. Meng de tomatensalsa goed door elkaar en laat het pruttelen tot de saus wat stevig is. Haal de tonijn uit de koelkast en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Bestrooi ze met bloem en bak de moten aan beide kanten licht bruin. Een minuut of drie per kant is wel genoeg. Vet de bodem van de ovenschaal in met wat olijfolie en leg de moten in de schaal. Verdeel de saus over de moten heen. Zet het gerecht ruim een kwartier in de oven. Door het marineren in citroen en het bakken is de vis al gaar. Laat hem dus niet door en door garen in de oven, het is juist lekker als tonijn nog een stevige bijt heeft. De vis moet net niet uit elkaar vallen. Heerlijk met een glas witte wijn en wat in roomboter gebakken aardappelschijfjes.
- 2 Flinke Moten Tonijn (ruim 200 Gram)
- 4 Trostomaten
- Verse Bladpeterselie
- Rode Ui
- 2 Knoflookteentjes, Uitgeperst
- Schepje Suiker
- 2 Laurierblad
- 2 Eetlepels Olijfolie
- Tijm
- Sap Van 2 Citroenen
- 30 Gram Bloem
- Zout