Gestoofde Rodekool Met Appelschijven
Aantal personen: 4 » Keuken: Hollands » Geplaatst door: Arjen Mets » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeVerwijder de buitenste harde bladeren van de kool en snijd de kool in vier grote stukken. Spoel de stukken af onder stromend water. Verwijder de witte kern en schaaf of snijd de kool fijn. Verkruimel de ontbijtkoek. Verhit een klontje boter of scheutje olie in een pan met dikke bodem. Voeg appelsap, kaneelstokje, azijn, zout, verkruimelde ontbijtkoek en kruidnagelen toe. Stoof de rodekool samen met al deze ingrediënten in ca. dertig minuten gaar. Verwijder dan de laurierbladeren en de kruidnagels. Verwijder met een appelboor de klokhuizen uit de appels, snijd ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en bak ze snel goudbruin in wat hete boter of olie. Leg de appelschijven op de rodekool. Lekker met bijvoorbeeld verse worst en gebakken aardappels. Opmerking Gebruik voor het koken en bereiden van rodekool geen aluminium pannen, Het aluminium laat de rodekool blauw verkleuren. De typische geur die rodekool verspreidt als hij wordt gekookt, ontstaat door de mosterdolie in de kool. Die komt vrij bij verhitting. Rodekool hoeft echt geen uren te sudderen: het wordt daardoor zelfs zwaar verteerbaar, een klein half uur is voldoende.
- 1 Rodekool Van Ongeveer 800 G
- 1.5 Appelsap
- 1 Laurierblaadje
- Dikke Plak Ontbijtkoek
- 2 El Azijn Of Een Scheutje Citroensap
- Kaneelstokje
- Zout
- 3 Kruidnagels
- 4 Frisse Stevige Appels
- Olie Of Boter