Paasbrood
Aantal personen: 6 » Keuken: Hollands » Geplaatst door: Henkie ten Donkelaar » Type: Meer van het type: Brood-sandwiches
BereidingwijzeLos de gist op in de lauwe melk en voeg de suiker en de koekkruiden er aan toe. Klop de eieren luchtig. Maak een bergje van de patentbloem of het speltmeel en maak een kuiltje in het midden. Giet daarin de in melk opgeloste gist en de losgeklopte eieren. Kneed het geheel tot een soepel deeg, waarbij tegelijkertijd het zout wordt toegevoegd. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het twintig minuten op kamertemperatuur rijzen. Kneed het deeg nog even en rol het uit tot een lap van 20 x 20 cm. Bestrooi de vruchten met bloem of speltmeel en verdeel ze gelijkmatig over de deeglap. Een 2 cm brede strook langs de randen wordt niet met vruchten bedekt! Rol het deeg op. Vet een cilindervormige pan, melkkoker of aspergepan in met boter (ook de randen) en bestrooi de boter met paneermeel. Laat het opgerolde deeg voorzichtig in de vorm glijden en laat het 15 minuten rijzen. De vorm is daarna voor de helft gevuld met deeg. Zet het brood in een op 220 graden voorverwarmde oven. Dek het na 30 minuten af met folie en zet de oven dan op 180 graden. Na ongeveer een half uur op 180 graden gebakken te zijn, is het brood gaar. Om uitzakken te voorkomen, wordt het pas uit de vorm gehaald nadat het volledig is afgekoeld.
- 30 Gr Verse Bakkersgist Of 14 G Gedroogde Gist
- 0.6 Dl Lauwe Melk
- 20 Gr Suiker
- Mespuntje Koekkruiden
- 2 Eieren
- 1200 Gr Patentbloem Of Speltmeel
- 30 Gr Zout
- 500 Gr Gemengde Vruchten (bijv. Bosbes, Framboos, Rode Bes En/of Zwarte Bes
- 1 Klonjte Boter
- 4 El Paneermeel
- Poedersuiker