Verse Goudbrasem
Aantal personen: 2 » Keuken: Mediterraan » Geplaatst door: Florentijn Kost » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeMaak van de kippenbouillon een halve liter bouillon en laat deze inkoken tot een fumet (dat is de officiele franse term) door deze tot 1/3 te laten inkoken. Het lekkerst is natuurlijk om zelf gevogeltefond te maken, maar dat is niet altijd even handig. Je kunt ook gevogeltefond inkoken tot 2/3 om fumet te krijgen. Spoel de dorade schoon en dep hem droog. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Maak de paprika schoon en snijd ze in reepjes. Zorg dat je een koekenpan hebt waar de vis inpast. Stapel de aardappelschijfjes dakpansgewijs op, samen met de paprika. Maak inkepingen aan de beide zijkanten van de dorade. Dit zorgt ervoor dat de vis gelijkmatiger gaar wordt. Leg de goudbrasem bovenop de patates en giet de fumet erover. Snijd de boter in kleine klontjes en verdeel die over de pan. Giet er een scheutje olijfolie over. Zet de pan op matig vuur en stoof de dorade gaar. De vis is gaar als het vlees nog wel vochtig is, maar goed warm en glazig. Je kunt het ook in de oven doen, maar dan moet je een dubbele hoeveelheid fond gebruiken. Uiteraard drink je voor de totale Spaanse beleving een witte wijn uit het land van Don Quichotte.
- 1 Flinke Dorade (zeekarper, Zeebrasem, Sparus Aurata)
- 500 Gram Vastkokende Aardappelen
- 1 Kippenbouillon Blokje
- 1 Paprika
- Klontje Roomboter
- Olijfolie
- Zout En Zwarte Peper