Chinese tomatensoep
Je bent hier: Blogs » Chinese tomatensoep Categorie: Recepten » Datum: 03-06-2016
Altijd lekker zo'n zoet zure Chinese tomatensoep
met als basis een stevige kippenbouillon. Want dat heb je nodig, plus een hoop tomaten voor een lekkere intense en volle smaak. Als we gaan wokken neem ik veelal een kopje soep voora en dan kies ik altijd de Chinese tomatensoep met kipstukjes erin, lekker! Wat ik wel vaak merk is dat de soep daar niet 'zelfgemaakt' is en dat bracht mij daarom ook op het idee deze soep eens zelf te proberen. En voor ik het wist maakte ik een heerlijke Chinese tomatensoep waarmee ik de familie en buren altijd blij maak! In essentie is de soep echt niet moeilijk maar waar het altijd om gaat met een soep is dat je het tijd gunt! Laat de kippenbouillon goed in trekken met lekkere kruiden en kies goede tomaten. Dat scheelt enorm en komt echt ten goede van de soep! Hieronder heb ik mijn variant op de Chinese tomatensoep gemaakt, zoals ik al zei maak een goede basis kippenbouillon.
De bereiding- Maak kippenbouillon (hier lees je een geode beschrijving)
- Voeg de tomaten, sereh, peper korrels, limoen bladeren en gember toe en laat de soep 1 uur sudderen totdat de tomaten kapot zijn.
- Haal de kruiden er na het uur sudderen uit
- Pak vervolgens een staafmixer op neem een keukenmachine en purree de soep tot een gladde massa.
- Neem vervolgens een pand en fruit hierin de tomatenpurree samen met het limoensap van 1 limoen (ongeveer 2-3 minuten).
- Scheep vervolgens 4-5 soeplepels van de gladde soep door een zeef in de pan met tomatenpurree en zorg dat de tomaten purree goed is opgenomen in de soep.
- Zodra dit goed is opgenomen voeg je het geheel toe aan de grote soeppan.
- Zeef de gehele pan nogmaals met een zeef over in een nieuwe pan.
- Nu maken we de soep af met de gembersiroop, azijn, ketjap manis, sambal oelek, vissaus en suiker.
- Blijf proeven! is de soep niet zoet of zuur genoeg voeg dan suiker en -of azijn toe totdat het naar je zin is.
- Dien je bord op met een handje tauge, champignons, bosui en geplukte kip.
- Schep de soep op het bordje en maak het af met wat gebakken uitjes en bosui in ringetjes
- En nu smullen maar!
- 2 liter basis kippenbouillon
- 12 tomaten van goede kwaliteit
- 2 stengels sereh (citroen gras)
- 8 peper korrels
- 6 eetlepels gembersiroop
- 6 eetelepels suiker (voeg meer toe als je de soep zoeter wilt maken)
- 6 eetlepels azijn
- 5 limoen bladeren (djeruk purut)
- sap van 1 limoen
- 5 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels vissaus (nam pla)
- 2 eetlepels sambal oelek
- 3 cm stuk verse gember (djahe)
- 2 stengels bosui
- handje gebakken uitjes
- een kommetje met tauge
- een kommetje met champignons
- een kommetje met spitskool
- kipfilet geplukt van de kip uit de kippenbouillon
- 1 potje tomatenpurree of 2-3 eetlepels tomatenpurree
- Optioneel: Noodles of rijst vermicelli