Geroosterd Knapperig Spek
Aantal personen: 4 » Keuken: Oosters » Geplaatst door: Tijl Teeselink » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeGeroosterd spek (1 Kilo Buikspek aan een stuk) Marinade - twee eetlepels LEE KUM KEE CHAR SIU BBQ SAUCE - Een eetlepel LEE KUM KEE SPICY BEAN SAUCE - Twee flinke eetlepels MINCED GARLIC PASTA (Of 2 tenen knoflook) - Een halve theelepel zout en peper - Een eetlepel suiker Meng dit goed door elkaar tot een pasta 1. Voorbereiding Breng wat water met een scheutje witte azijn erin aan de kook in een grote wok of ruime koekenpan, en blancheer hier de velkant van het buikspek in. Zorg dat de vleeskant niet geraakt wordt. Zet na enkele minuten het vlees weg, en droog het vel goed af, dit is heel belangrijk. Snij het buikspek om de halve centimeter in, zorg dat Je niet dieper dan het vet snijdt, dus niet in het vlees. Zorg dat er mooie diamantvormige ruitjes in het vel staan. Maak nu een marinade voor het vlees. Ik gebruik meestal de marinade zoals hierboven staat., maar je kunt gebruiken wat jij lekker vind. Let op: Als je het vlees gaat marineren zorg er dan voor dat de velkant geheel droog blijft! Plaats het buikspek in een ovenschaal of grote tupperware bak, en wrijf de bodem (Vleeskant) en de randen goed in. Wrijf de velkant grondig in met een theelepel zout, ook goed tussen de groeven wrijven, daarna zet je het vlees onafgedekt minimaat 24 uur in de koelkast. Hierdoor droogt het vel goed uit, en wordt het heel knapperig als je het gaat grillen. 2. Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden, wrijf een theelepel olie op de huidkant en plaats het buikspek op een oven rek met eronder een bakschaal met een laagje water erin, dit is tegen het walmen. Laat de spek nu ongeveer 60 minuten in je oven garen. Als de huid verbrandt staat de temperatuur te hoog. Ik heb hier 60 minuten gezet maar als het stuk spek niet zo heel dik is mag het ook veel korter. Na 60 minuten zet je het grill element van je oven aan op ongeveer 200 graden, zet de deur van je oven helemaal open en zet de spek ongeveer op 20 centimeter onder het element. Nu laat je het vel in ongeveer 20 minuten flink knapperig bakken. De huid moet gaan bubbelen en mag bruin worden maar laat het niet verbranden! Houd het dus constant in de gaten. Als het vlees klaar is laat je het ongeveer 20 minuten rusten daarna snij je het in mooie blokken