Zelfgemaakte Ketchup
Aantal personen: 4 » Keuken: Hollands » Geplaatst door: Tijl Kolner » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeHak de basilicum fijn. Snij de paprika fijn. Snipper de sjalot. Bij hamburgers van de barbecue smaakt zelfgemaakte tomatenketchup toch het allerlekkerst. Goed afgesloten kun u de ketchup circa 1 jaar bewaren. Ontvel de tomaten en hak ze grof in stukken. Vermeng in een roestvrijstalen pan de tomaat, sjalot en paprika. Breng dit al roerend aan de kook en laat het op laag vuur in circa 30 minuten zacht worden. Pureer de groenten en laat deze circa 1 uur op matig vuur indikken. Roer regelmatig. Bind selderijzaad, pimentbessen, mosterdzaad en pijpkaneel in een stukje kaasdoek tot een buideltje samen. Voeg dit met de suiker en zout bij het tomatenmengsel en laat het nog 30 minuten sudderen. Laat het met azijn en basilicum nog 10 minuten sudderen. Verwijder het kruidenbuideltje en breng de ketchup zonodig op smaak. Schenk de hete ketchup in warme gesteriliseerde glazen potten tot 3 centimeter onder de rand. Sluit de potten snel en goed af. Steriliseren Zet de potten op een rooster in een diepe pan. Giet er zoveel heet (niet kokend) water bij tot ze 3 centimeter onder staan. Sluit de pan. Breng het water aan de kook en laat het circa 10 minuten koken. Neem de potten met een tang uit de pan en laat ze afkoelen.
- 3 Kg Tomaten
- 200 Gr Sjalotjes
- 100 Gr Rode Paprika
- 1.5 Tl Selderijzaad
- 1 Tl Piment (bes)
- 1 Tl Mosterdzaad
- 1 Stukje Kaneel
- 250 Gr Suiker
- 1 El Zout
- 3.5 Dl Azijn
- 5 El Verse Bascilicum