Zelfgemaakte Krentenbolletjes Met Roomijs Stoofpeer-Kaneel
Aantal personen: 8 » Keuken: Hollands » Geplaatst door: Lindert ten Tije » Type: Meer van het type: Anders
BereidingwijzeMeng de bloem met het zout in een ruime kom. Giet de lauwe melk in een kommetje en los hier de gist helemaal in op. Laat de margarine in een steelpannetje op een laag vuur smelten. Roer hier van het vuur af vervolgens de basterdsuiker, het ei en de opgeloste gist door. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het gistmengsel in. Voorzichtig! Steeds een beetje bloem in het mengsel duwen tot het een geheel is. Kneed er, als alles tot een egale massa gemengd is, een mooie deegbal van. Het deeg is goed als het gemakkelijk van je handen loslaat. Dek de kom met deeg af met een vochtige theedoek en zet hem ongeveer een uur op een lauwe plaats zodat het deeg kan rijzen. Kneed het deeg dan nog eens goed en meng er ook de krenten en rozijnen door. Verwarm de oven voor op 220°C. Maak 15 tot 20 even grote bolletjes en leg ze op een met boter ingevette bakplaat. Leg er een vochtige theedoek over en laat de bolletjes nog eens 15 minuten rijzen. Verwijder dan de theedoek en schuif de bakplaat onderin de oven. Bak de krentenbolletjes in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Laat ze een beetje afkoelen op een rooster. Snijd de krentenbolletjes als ze nog warm zijn open en vul ze met een flinke bol ijs. Plaats de broodjes op een bord en serveer ze direct.
- Hertog Roomijs Stoofpeer-Kaneel
- Voor 20 Krentenbolletjes
- 1 Ei
- 3 El Basterdsuiker
- 500 Gr Bloem
- 25 Gr Gist
- 70 Gr Blue Band Margarine
- 2 Kopjes Krenten
- 2 Kopjes Rozijnen
- 1 Beker Lauwe Melk